A WHO főigazgatója nyitóbeszéde a COVID-19-ről szóló médiatájékoztatón

- Jul 28, 2020-

Jó reggelt, jó napot és jó estét.

Ez a csütörtök hat hónappal azután, hogy a WHO a COVID-19-et nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította.

Ez a hatodik alkalom, hogy a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat értelmében globális egészségügyi vészhelyzetet jelentettek be, de könnyen a legsúlyosabb.

Közel 16 millió esetet jelentettek a WHO-nak, és több mint 640 000 halálesetet.

És a világjárvány tovább gyorsul.

Az elmúlt 6 hétben az esetek száma nagyjából megduplázódott.

Amikor nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet jelentettem ki a 30Thjanuárban – a nemzetközi jog szerint a legmagasabb szintű riadalom – Kínán kívül kevesebb mint 100 eset volt, és nem történt haláleset.

Anemzetközi egészségügyi szabályzat előírásainak megfelelően a hét folyamán újra összehívom a sürgősségi bizottságot, hogy újraértékeljem a világjárványt, és ennek megfelelően tanácsot adjak nekem.

A COVID-19 megváltoztatta a világunkat. Összehozta az embereket, közösségeket és nemzeteket, és szétvetette őket.

Megmutatta, mire képesek az emberek – mind pozitívan, mind negatívan.

Hatalmas mennyiséget tanultunk, és még mindig tanulunk.

Bár világunk megváltozott, a válasz alapvető pillérei nem: a politikai vezetés, valamint a közösségek tájékoztatása, bevonása és meghallgatása.

És nem is az alapvető intézkedések szükségesek, hogy elnyomja az átviteli és életmentés: megtalálni, elkülöníteni, teszt és gondozása esetekben; és nyomon követni és karanténba helyezni a kapcsolatot.

Tartsa a távolságot másoktól, tisztítsa meg a kezét, kerülje a zsúfolt és zárt területeket, és viseljen maszkot, ahol ajánlott.

Ahol ezeket az intézkedéseket követik, az ügyek csökkennek. Ahol nincsenek, ott az ügyek is felmennek.

Országok és közösségek, amelyek követték ezt a tanácsot gondosan és következetesen jól teljesítettek, vagy a nagykitörések megelőzésében - mint Kambodzsa, Új-Zéland, Ruanda, Thaiföld, Vietnam, és a szigetek a Csendes-óceán és a Karib-térségben - vagy abban, hogy a nagy kitörések ellenőrzés alatt - mint Kanada, Kína, Németország és a Koreai Köztársaság.

Ez csak néhány példa, de sokkal több, hogy lehetett volna felsorolni.

A lényeg az, hogy az egyik legalapvetőbb összetevő a vírus megállítására az elszántság, és a hajlandóság, hogy nehéz döntéseket hozzunk, hogy biztonságban tartsuk magunkat és egymást.

Az elmúlt 6 hónapban a WHO fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy támogassa az országokat a vírusra való felkészülésben és az arra való reagálásban.

Mérhetetlenül büszke vagyok szervezetünkre, a WHO-ra, hihetetlen embereire és erőfeszítéseikre.

Néhány nappal azután, hogy tudomást szerzett az első kínai esetekről, átfogó iránymutatást tettünk közzé az esetek megtalálásáról, teszteléséről és kezeléséről, valamint az egészségügyi dolgozók védelméről.

Kiadtuk az első vírusvizsgálati protokollt is, és azonnal megkezdtük a munkát egy németországi gyártóval, hogy teszteket készítsenek, és a leginkább rászoruló országokba szállítsák őket.

Tudósok százait hívtuk össze, hogy kidolgozzák a kutatási ütemtervet.

A világ minden tájáról, számos tudományágból több ezer szakértőt hoztunk össze, hogy elemezzék a folyamatosan fejlődő bizonyítékokat, és iránymutatást adják.

Ilyen rövid idő alatt még soha nem készített ilyen nagy mennyiségű technikai tanácsadást a WHO.

Több mint 4 millió ember iratkozott be tanfolyamainkra a OpenWHO.org online tanulási platformon keresztül.

Elindítottuk a Szolidaritási Pert, hogy gyorsan válaszokat találjunk arra, hogy melyik terápia a leghatékonyabb.

Szolidaritási járatokat indítottunk, hogy több millió tesztfelszerelést és tonna védőfelszerelést szállítsunk a világ minden tájáról.

Elindítottuk a Szolidaritási Reagáló Alapot, amely eddig több mint 225 millió dollárt mozgósított több mint 563 000 magánszemélytől, vállalattól és emberbaráttól.

Emellett több mint 1 milliárd dollárt mozgósítottunk a tagállamoktól és más nagylelkű adományozóktól az országok támogatására.

Közösségi szervezetekkel, vallási csoportokkal, állami és magánszektorral, tech cégekkel és sok más csoporttal dolgoztunk együtt az infodemia elleni küzdelemben.

És létrehoztuk az ACT Accelerator-t, hogy felgyorsítsuk a vakcinák, diagnosztika és terápiák fejlesztését, gyártását és méltányos elosztását.

Hihetetlen összeget tettünk, de még hosszú, nehéz út áll előttünk.

És tudjuk, hogy a világjárvány hatásai messze túlmutatnak a vírus által okozott szenvedésen.

Számos alapvető egészségügyi szolgáltatás megszakadt, beleértve a hepatitist is.

Holnap lesz a hepatitis Világnap.

A hepatitisvírusnak öt fő törzse van.

A két leggyakoribb típus, A B és C, májkárosodást és májrákot okoz.

Becslések szerint világszerte 325 millió ember él hepatitis B vagy C fertőzéssel, és ezek a vírusok évente 1,3 millió embert ölnek meg.

2016-ban az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése elfogadta a globális hepatitis stratégiát, meghatározva a világ első hepatitis eliminációs céljait.

A stratégia a vírusos hepatitis mint közegészségügyi veszély 2030-ig való megszüntetését szorgalmazza – az új fertőzések 90%-kal, a halálozás pedig 65%-kal csökken.

Még beszélni hepatitis megszüntetése volna egyszer úgy tűnt, egy fantázia.

De az új gyógyszerek átalakították hepatitis C egy egész életen át tartó, halálos betegség az egyik, hogy a legtöbb esetben gyógyítható 12 hét - bár sok országban a gyógyszerek továbbra is drága, és elzárva sok beteg.

Mégis, sok ország hihetetlen haladást ért el.

Egyiptom több mint 60 millió embert tesztelt hepatitis C-re, és a pozitív tesztet a kezeléshez kapcsolta.

Azt is látjuk, némi előrelépés a hepatitis B megszüntetése, például Ázsiában, ahol a gyermekkori hepatitis B immunizációs lefedettség magas, beleértve a mindennél fontosabb születési adag.

Ma ünnepeljük több jó hír:

A WHO és a London School of Hygiene and Tropical Medicine által vezetett új kutatás azt mutatja, hogy 2000-ben közösen elértük a hepatitis B fertőzések előfordulásának öt év alatti gyermekeknél az 1% alatti előfordulási gyakoriságát 2020-ra.

Ez a mérföldkőnek számító eredmény azt jelenti, hogy drasztikusan csökkenteni fogjuk a májrák és a cirrhosis eseteinek számát a jövő generációiban.

Az előrehaladást azonban akadályozza a hepatitis B vakcina alacsony lefedettsége egyes régiókban, különösen A szubszaharai Afrikában, ahol sok gyermek még mindig kimarad a születéskor immár mindennél fontosabb vakcinaadagból.

Az egyik legjelentősebb kihívás, amellyel a hepatitis B felszámolása előtt álló kihívások egyike, az anya-gyermek átvitel.

Holnap a WHO új iránymutatásokat indít a hepatitis B anya-gyermek átvitelének megelőzésére.

Felszólítjuk az országokat – különösen azokat, amelyek a legnagyobb terhet viselik – hogy hajtsák végre ezeket az új iránymutatásokat, mint fontos lépcsőfokot a hepatitis eliminációhoz vezető úton.

Ezt az utat megnehezítette a COVID-19.

A megelőzésre, tesztelésre és kezelésre irányuló szolgáltatások megszakadtak, az ellátási láncokat megszakítják, a pénzügyi és emberi erőforrásokat elterelik, és a politikai hangsúly a világjárvány és a gazdasági fellendülés visszaszorítására helyeződött át.

Mindez azt jelenti, hogy valós a kockázata annak, hogy elveszítjük a nyereségünket.

Mint oly sok betegség, a hepatitis nem csak egy egészségügyi probléma. Ez hatalmas társadalmi és gazdasági teher.

Ahogy a globális egészségügyi vészhelyzet kihirdetése óta eltelt 6 hónapot, a COVID-19 világjárvány azt mutatja, hogy az egészség nem a fejlődés jutalma, hanem a társadalmi, gazdasági és politikai stabilitás alapja.

Nem vagyunk a világjárvány foglyai. Mindannyian változást tudunk hozni. A jövő a mi kezünkben van.

A WHO továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy minden embert és országot tudományos, megoldásokas és szolidaritással szolgáljon.

Köszönöm, köszönöm.


Egy pár:nem Következő:Szingapúr kötelező vendéglátóipari létesítmény alkalmazottak viselnek maszkok