- Mikor lesz oltásunk? - A Covid-19 oltással kapcsolatos kérdések és válaszok megértése

- Sep 09, 2020-

face protection shield (1).jpg

Az elmúlt hónapokban az orvosok, újságírók és a nyilvánosság tagjai az Egyesült Államok és az egész világ epidemiológusait ugyanezt a kérdést tették fel: "Mikor lesz oltásunk?" A nyilvánvaló válasz erre a kérdésre a következő lenne: „Amikor bebizonyosodik, hogy egy jelölt vakcina biztonságos, hatékony és elérhető. Ezt csak tudományos adatok határozhatják meg, nem pedig a célnaptár dátuma. ” De rájövünk, hogy egy ilyen válasz, bár pontos, sok mindent figyelmen kívül hagy, amit az emberek végül meg akarnak érteni.


A „mi” hangsúlyozása feltárja, hogy a legtöbb ember sokkal többet akar, mint egy becsült oltóanyag-leadási dátum. Vizsgálatuk általában három problémát vet fel. Először is, mikor lesz képes a közvélemény bízni abban, hogy az elérhető oltások biztonságosak és hatékonyak? Másodszor, mikor lesz elérhető oltás a hozzájuk hasonló emberek számára? És harmadszor, mikor lesz elég magas az oltóanyag-felvétel ahhoz, hogy visszatérhessen a prepandémiás állapotokhoz? Gyakran a vizsgálat azt is értékeli, hogy a Covid-19 vakcinák fejlesztésében, engedélyezésében és használatának ajánlásában részt vevő biotechnológiai és oltóanyag-ipari vállalatok, kormányzati szervek és orvosi szakértők felismerik-e, hogy az általuk most adott válaszok befolyásolják a későbbieket. Gyakran van olyan érzés, hogy a Covid-19 oltásokkal kapcsolatos üzenetek problémás kialakítással bírhatnak (pl. „Vetemedési sebesség”), és olyan állításokat tehetnek, amelyek kulcsfontosságú kifejezéseket tartalmaznak (pl. „Biztonságos” és „hatékony”), amelyek esetében a szakértők meghatározása változhat jelentősen eltérhet a lakosságétól és a legfontosabb alcsoportokétól.


Amint a Covid-19 vakcinák a 3. fázisú klinikai vizsgálatokba kerülnek, az alkalmazott innovatív és kifinomult technológiák iránti lelkesedést fel kell váltani azoknak a cselekvéseknek és üzeneteknek a megfontolásával, amelyek elősegítik a klinikusok és a nyilvánosság bizalmát. Noha hatalmas beruházásokat hajtottak végre a biztonságos és hatékony vakcinák kifejlesztésében, fontos megjegyezni, hogy maga az oltás az a tény, amely megakadályozza a károkat és életeket ment. Teljesen figyelembe véve a „Mikor lesz Covid-19 vakcina?” Kérdés világossá teszi azt a sok módot, ahogyan a „mikor” és a „mi” -hez kapcsolódó erőfeszítések befolyásolhatják az oltásfelvételt. A kérdés mindkét aspektusának jelentőségének felismerése segíthet a közegészségügyi tisztviselőknek és a tudósoknak mind a Covid-19 vakcinákkal kapcsolatos jelenlegi üzenetküldés csiszolásában, mind pedig a jobb alapok kiépítésében a klinikusok számára, akik a betegeket és a szülőket oktatják az oltásról.


Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nemrégiben kiadott irányelvei a Covid-19 vakcina jelöltjeinek teszteléséről tudományosan megalapozottak, és azt jelzik, hogy semmilyen kompromisszumra nem kerül sor a biztonság és a hatékonyság értékelésében. az oltóanyag-tesztelési és jóváhagyási folyamat során nyilvánvalóvá vált, és az átláthatóság támogatja. Az oltóanyag kifejlesztésére vagy a rendelkezésre állást gyorsító sürgősségi felhasználási engedélyek kiadására irányuló garancia biztosításának egyértelművé kell tennie a szövetségi ügynökségek (az FDA, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek és a Betegségközpontok) által alkalmazott klinikai vizsgálatok és felülvizsgálati eljárások módját. Ellenőrzés és Megelőzés [CDC]) objektíven értékeli az új platformok segítségével kifejlesztett vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát. A klinikusoknak és a nyilvánosságnak könnyen hozzáférhetõvé kell tenniük a felhasználóbarát anyagokat, amelyek a biztonsággal és a hatékonysággal kapcsolatos, nyilvánosan hozzáférhetõ tanulmányokra, adatokra és prezentációkra hivatkoznak. Az FDA és a CDC robusztus, hosszú távú, postlicensure oltóanyag-biztonsági és -ellenőrzési rendszerek terveit szintén nyilvánvalóvá kell tenni, különösen az egészségügyi szakemberek számára, akik nélkülözhetetlenek ezen erőfeszítések sikeréhez.


A kérdés második kulcsfontosságú része arra vonatkozik, hogy egy biztonságos és hatékony Covid-19 vakcina mikor válik elérhetővé néhány, a legtöbb vagy az összes olyan ember számára, aki szeretne. Ennek a kérdésnek technikai és erkölcsi elemei vannak, és a mindkét oldalra adott válaszok elősegíthetik vagy akadályozhatják az oltások nyilvános elfogadását. Az antitestvizsgálatok adatai szerint az emberek körülbelül 90% -a hajlamos a Covid-19-re. Elfogadva, hogy a lakosság 60-70% -ának immunnak kell lennie, akár természetes fertőzés, akár oltás következtében, a közösségi védelem (más néven állományimmunitás) elérése érdekében világszerte körülbelül 200 millió amerikainak és 5,6 milliárd embernek kell rendelkeznie. immunitás a pandémia vége Annak lehetősége, hogy évekbe telhet a mindenki védelme érdekében szükséges oltási lefedettség elérése, nehéz kérdéseket vet fel a kiemelt csoportokkal, valamint a hazai és globális hozzáféréssel kapcsolatban.Egy pár:Arcvédő és Changfeng csomagolás Következő:Mit tanulhatna a Nyugat Ázsiától?